Σελίδες

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΧΗ, ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ

Μέρες γιορταστικές που είναι,δίνουν και παίρνουν οι προφορικές,γραπτές, ηλεκτρονικές ανταλλαγές ευχών  ανάμεσα σε φίλους,γνωστούς συνεργάτες,συναδέλφους αλλά και από αγνώστους σε αγνώστους.
Ευχή είναι η προφορική έκφραση της επιθυμίας και της ελπίδας για κάτι που θέλουμε να....
συμβεί στο μέλλον.Το αίτημα  εκπλήρωσης των ευχών χρειάζεται  να  είναι  μέσα στα όρια  των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Π.χ.,στο διαχρονικό βιβλίο του Αντουάν ντε Σαίντ-Εξυπερύ, ο Μικρός Πρίγκηπας συναντά  σ’ένα μικροσκοπικό πλανήτη στην περιοχή των αστεροειδών ένα  βασιλιά ντυμένο με πορφύρα κι ερμίνα καθήμενο σε θρόνο μεγαλόπρεπο αλλά απλό. Θαμπωμένος ο Μικρός Πρίγκηπας από την επιβλητικότητα, άρα και την εξουσία του βασιλιά,του ζητά την εκπλήρωση μιάς επιθυμίας:να διατάξει τον ήλιο να βασιλέψει για να δεί ένα ηλιοβασίλεμα που τόσο είχε νοσταλγήσει.
«…Ρώτησε ο βασιλιάς.-Αν διέταζα ένα στρατηγό να πετάξει από λουλούδι σε λουλούδι σα πεταλούδα ή να γράψει μια τραγωδία ή να μεταμορφωθεί σε θαλασσοπούλι,κι αν ο στρατηγός  δεν εκτελούσε τη διαταγή,ποιος θα έφταιγε,αυτός ή εγώ;
-Εσείς,απάντησε με σιγουριά ο μικρός πρίγκηπας.
-Ακριβώς,απάντησε ο βασιλιάς.Πρέπει να απαιτείς από τον καθένα αυτό που μπορεί να δώσει.Η εξουσία πρέπει να βασίζεται πρώτα στη λογική. Άν διατάξεις το λαό σου να πέσει  στη θάλασσα θα επαναστατήσει.».

Πέρα από την ευχή,στο ανθρώπινο μέτρο του δυνατού,οι έννοιες της προσδοκίας,της ελπίδας,της πίστης και του οράματος είναι χρειαζούμενες και ωφέλιμες.

Προσδοκία είναι μια πεποίθηση που επικεντρώνεται στο μέλλον και έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ή όχι.

 Ελπίδα είναι μια ισχυρή επιθυμία και πίστη,προσδοκία και θέληση ότι υπάρχουν ή θα διαμορφωθούν οι συνθήκες να εκπληρωθούν σημαντικές ατομικές ή συλλογικές επιθυμίες,προσδοκίες και στόχοι.  Σύμφωνα με το μύθο της Πανδώρας,αυτή δεν άντεχε την περιέργειά της και άνοιξε το κουτί με τα δώρα των θεών . Τότε ελευθερώθηκαν στον κόσμο, ανεξέλεγκτα πια, τα μεγάλα δεινά: λιμοί και αρρώστειες κάθε είδους.Με τη βοήθεια ενός θεού η Πανδώρα έκλεισε το κουτί και πρόλαβε να κρατήσει το μοναδικό αντίδοτο που έκανε πλέον την ανθρώπινη δυστυχία υποφερτή: την ελπίδα.
Πίστη είναι ένα συναίσθημα και ψυχονοητική αντίληψη μιάς επιθυμητής  πραγματικότητας.Είναι μια σχεδόν βέβαιη προσδοκία και ελπίδα μαζί («ελπιζομένων υπόστασις και πραγμάτων έλεγχος ού βλεπομένων»).
Το όραμα είναι μια προέκταση της βιωματικής μας εμπειρίας που οργανώνει το σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος (σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδα).Περιλαμβάνει αισθήσεις,συναισθήματα,προσδοκία, ελπίδα, πίστεις και τη δημιουργική φαντασία. Αποτελεί την πηγή έμπνευσης για τις σωστές επιλογές ή τους νέους κανόνες και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των κανόνων μιας πολιτικής ορίζοντας την ηθική που πρέπει να τους διέπει. Επηρεάζει και συνενώνει άτομα,ομάδες,κοινωνίες. Λένε πώς το όραμα είναι σα την «πυξίδα», που ακολουθεί κανείς για να φτάσει στον προορισμό του. Το όραμα είναι αναγκαίο να έχει ποιότητα, σταθερά στοχευμένες προσπάθειες  και αντοχή στις πρόσκαιρες απογοητεύσεις και ήττες. Πολύ ωραία εκφράζονται το όραμα και η προσπάθεια υλοποίησής του στους στίχους του Νίκου Γκάτσου:
                            “ ...ήρθ’ ο καιρός, ήρθ ΄ο καιρός
                              πάνω στου κόσμου την πληγή
                              ήρθ’ ο καιρός, ήρθ ΄ο καιρός
                              να ξαναχτίσετε τη γή.
                          …Εμείς που μείναμε, θα τρώμε το πρωί
                             μια φέτα από του ήλιου το καρβέλι,
                             ένα τσαμπί σταφύλια από τ’ αμπέλι.
                             Και δίχως πιά του φόβου το τριβέλι
                             μπροστά θα προχωράμε στη ζωή.
                            Εμείς που μείναμε, θα βγούμε μια βραδιά
                             στην ερημιά  να σπείρουμε χορτάρι.
                             Και πριν για πάντα  η νύχτα να μας πάρει
                            θα κάνουμε τη γη προσκυνητάρι.
                            και κούνια για  τ΄ αγέννητα παιδιά”.

Παραμονή Χριστουγέννων,λίγες μέρες πρίν την αρχή του  2014,εν μέσω της  διαρκούσης  πανελλαδικής κρίσης,ένα ποιοτικό επιχειρηματικό καμάρι και οικονομικός αιμοδότης των Σερρών, το ΚΡΙ-ΚΡΙ, λαβώθηκε απρόσμενα από την πύρινη  δοκιμασία. Οι δηλώσεις και η ψύχραιμη, περήφανα αξιοπρεπής και αισιόδοξη στάση του Παναγιώτη Τσινάβου έδειξαν ότι υπάρχουν στην τοπική μας κοινωνία άνθρωποι με όραμα, πίστη και ελπίδα. Άνθρωποι που μπορούν να κάνουν πράξη τις ευχές  και τις προσδοκίες  εργαζομένων και καταναλωτών.

                                                                                                                     Μιχάλης  Σωτηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: