Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Νέα επιστολή Μέγκλα προς τον πρωθυπουργό

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να σωθεί η τευτλοκαλλιέργεια, ζητά με νέα επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας, μετά τις τιμές που διέρρευσαν στον βελτιωμένο τιμοκατάλογο της ΕΒΖ, ο οποίος προκάλεσε ωστόσο και πάλι τη δυσαρέσκεια των παραγωγών.
Χαρακτηρίζοντας ζήτημα εθνικής σημασίας τη λειτουργία των εργοστασίων, ο κ. Μέγκλας αναφέρει στην επιστολή του:


«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, 

    Με προηγούμενή μας επιστολή στις 23 Ιανουαρίου 2014, της οποίας είχε προηγηθεί επιστολή προς τη Διοίκηση της ΕΒΖ στις 14 Ιανουαρίου, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίναμε τις καθυστερήσεις, την πολιτική της αναβλητικότητας  -η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται, όπως π.χ. με την καθυστερημένη διακήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών φαρμάκων-  και της αγνόησης του προβλήματος των αγροτών ως προς τιμές των ζαχαρότευτλων,  ζητώντας να ληφθεί υπόψη και να εξεταστεί η πρότασή μας για το management του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών και να γίνουν άμεσες ενέργειες και κυρίως να ανακοινωθούν άμεσα ανταγωνιστικές τιμές για τα ζαχαρότευτλα προς τους αγρότες, για να μη χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος και να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο τα εργοστάσια.

    Τις θέσεις μας αυτές καταθέσαμε αναλυτικά με ουσιαστική παρέμβασή μας, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της ΕΒΖ Α.Ε. στις 29 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Οικονομικών, στην ειδική σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα. Στην πρότασή μας δεν λάβαμε γραπτή απάντηση ούτε από τη Διοίκηση της ΕΒΖ, ούτε από την Πολιτεία, μολονότι η πρότασή μας πιστεύουμε ότι με καλή συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια να σωθεί η λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών -και όχι μόνο-, δεδομένης της πείρας και της γνώσης που διαθέτουμε, ως επίσημοι εκπρόσωποι του επιχειρείν και ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας σε οικονομικά θέματα.

    Δυστυχώς οι τιμές που διέρρευσαν είναι πολύ πιο κάτω από τις περσινές (τουλάχιστον 6%) και πιο κάτω από τις αναμενόμενες και δεν δίνουν περιθώρια στους αγρότες να επιλέξουν την τευτλοκαλλιέργεια. Επειδή ο χρόνος περνάει και ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος, φοβόμαστε ότι μπορεί να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας και να μην μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, να χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος με συνέπεια να αφανιστεί η τευτλοκαλλιέργεια και με το κλείσιμο των εργοστασίων η παραγωγή ζάχαρης από τη χώρα μας.

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Έστω και την ύστατη στιγμή ζητάμε την προσωπική παρέμβασή σας για να σωθεί η τευτλοκαλλιέργεια, η λειτουργία των εργοστασίων και η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα’ είναι θέμα εθνικής σημασίας.

    Στη διάθεσή σας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: