Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Διαβεβαιώσεις Λεονταρίδη για πληρωμή ολοκληρωμένης τεύτλων τον Ιούλιο

Με υποσχέσεις ότι οι πληρωμές για την Ολοκληρωμένη του 2012 και του 2013 θα αρχίσουν εντός Ιουλίου, τουλάχιστον για τους δικαιούχους που δεν έχουν προβλήματα με ενστάσεις, καθώς και ότι η ημερομηνία έναρξης δηλώσεων ζημιών στον ΕΛΓΑ για το τεύτλο θα αλλάξει από το 2015, επέστρεψαν στα....
χωριά τους οι τευτλοπαραγωγοί από τη Β. Ελλάδα, μετά τη συνάντησή τους το πρωί της Τρίτης 3 Ιουνίου στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Θ. Λεονταρίδης, όπως πληροφορούμαστε, άφησε ακόμη να εννοηθεί πως στην εθνική πρόταση για το ποια προϊόντα θα ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης τη νέα προγραμματική περίοδο, θα περιληφθεί και το τεύτλο, για να στηριχθεί η καλλιέργεια και να γίνει πιο ελκυστική για τους παραγωγούς, διασφαλίζοντας και το μέλλον της ΕΒΖ ΑΕ.

Για την τελευταία ειδικά, ο κ. Λεονταρίδης επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, παρότι φέρεται να τον ενημέρωσαν από τη διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία εκπροσωπήθηκε και αυτή στη συνάντηση με τρία ανώτατα στελέχη, ότι αν δουλέψει η μονάδα στις Σέρρες στη φετινή καμπάνια, με τα στρέμματα που έχουν σπαρθεί στην περιοχή, η ζημιά θα είναι 12 εκατ. ευρώ. Η αναφορά αυτή, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις στην πλευρά των παραγωγών, οι οποίοι επισήμαναν ότι αν στηριχθεί με γενναία κίνητρα και όχι με μειώσεις στα τιμολόγια, όπως έγινε φέτος, η καλλιέργεια και πιάσει τα 200 χιλ. στρέμ., τότε το κόστος παραγωγής για την ΕΒΖ θα περιοριστεί στα 600 ευρώ ο τόνος, αντί των άνω των 900 -1.000 ευρώ που είναι τώρα και δεν τη συμφέρει. Ιδιαίτερη μνεία έγινε, εξάλλου, και στη δυσκολία πρόσβασης της εταιρείας σε ρευστότητα με τα στελέχη της διοίκησης να λένε πως προσπαθούν να το διευθετήσουν από κοινού με την Πειραιώς, με την οποία γνωστοποίησαν ότι συζητούν, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, και για τη σύναψη συνεργασίας συμβολαιακής γεωργίας.

Όσον αφορά στα άλλα θέματα, για την Ολοκληρωμένη και την εκκρεμότητα που υπάρχει στην εξόφληση των οφειλομένων από την καλλιεργητική περίοδο του 2012, οι παραγωγοί τόνισαν πως αισθάνονται να τους στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα τα τελευταία δύο χρόνια και ζήτησαν να τους δοθεί ρητώς μια προθεσμία που αυτή τη φορά θα τηρηθεί.

Στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσαν ότι οι λογαριασμοί θα πιστωθούν Ιούλιο ή Αύγουστο και όταν αυτό δεν έγινε δεκτό από τους τευτλοκαλλιεργητές, παρενέβη ο παριστάμενος γενικός γραμματέας κ. Μ. Κορασίδης και δεσμεύτηκε να πληρωθούν  μέσα Ιουλίου όσοι δεν αντιμετωπίζουν θέμα ενστάσεων, ενώ οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν αμέσως μετά.

Για τις δηλώσεις ζημιών του ΕΛΓΑ, οι αγρότες, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ζήτησαν και φαίνεται να πέτυχαν από το 2015 η ημερομηνία κατάθεσής τους να μην ξεκινά 15 Μαίου όπως γίνεται τώρα, αλλά νωρίτερα μια και το τεύτλο είναι πρώιμη καλλιέργεια. Η σχετική εισήγηση, όπως τονίστηκε από παριστάμενο στέλεχος του ΕΛΓΑ, έχει συνταχθεί και μένει να προωθηθεί προς υπογραφή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το πόσο πιο νωρίς θα κατατίθενται οι δηλώσεις τη νέα χρονιά, ωστόσο, δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: