Σελίδες

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ το θέμα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης αγροτικών υποδομών

Ο Βουλευτής Επικρατείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνωων, Τέρενς Κουίκ και ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος, κατέθεσε μία πολύ σημαντική Ερώτηση στη Βουλή, η οποία αφορά την διακοπή ηλεκτροδότησης των αγροτικών υποδομών και εν προκειμένω των....
γεωτρήσεων, την αναγκαιότητα ρύθμισης των οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ με ικανό αριθμό δόσεων και το μέγα ζήτημα της παροχής φθηνής ενέργειας προς τους αγρότες.

Η Ερώτηση βασίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα, που του έστειλε η Πολιτευτής Φθιώτιδας του Κινήματος Βασιλική Δημητράντζου, η οποία είναι και μέλος του Αγροτικού Τομέα των ΑΝΕΛ.

Η πλήρης Ερώτηση έχει ως εξής:
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ».

Στο νομό Φθιώτιδος το 1/3 περίπου του πληθυσμού επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, όπως επίσης ανάλογο είναι και το ποσοστό πανελλαδικά.

Σε ελάχιστες μόνο περιοχές του νομού λειτουργούν αρδευτικά κανάλια ποτίσματος, ενώ στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί ποτίζουν τις καλλιέργειές τους μέσω ιδιωτικών γεωτρήσεων, οι οποίες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ρεύμα που χρησιμοποιείται από αγρότες, παρόλο που έχει χαρακτηρισθεί αγροτικό και χρεώνεται λιγότερο, στην πραγματικότητα είναι πολύ ακριβό σε σχέση με τον όγκο της κατανάλωσης που απαιτείται και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο καλλιέργειας παλαιών και νέων εκτάσεων.

Ενδεικτικά σας αναφέρω, όπως με ενημερώνει η Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Φθιώτιδας Βασιλική Δημητράντζου, ότι ετησίως για μία αγροτική εκμετάλλευση 50 στρεμμάτων από την στιγμή της φύτευσης ως και της συγκομιδής ενός προϊόντος, με μέτριες απαιτήσεις σε νερό το αγροτικό ρεύμα στοιχίζει περίπου 3000 ευρώ. Για τα χρήματα αυτά που αφορούν γεωτρήσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα δόσεων από τη ΔΕΗ και δεν προβλέπεται διακανονισμός ο οποίος να είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπεύθυνου υποκαταστήματος.

Αντιλαμβάνεσθε ότι σαφώς η διακοπή από τη ΔΕΗ του ρεύματος στην γεώτρηση ενός παραγωγού, κυρίως εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου (γεγονός που συμβαίνει πολύ συχνά πλέον), είναι καταστροφική τόσο για την παραγωγή όσο και για τον καλλιεργητή. Η καταστροφή της παραγωγής όμως πρακτικά σημαίνει αδυναμία επιβίωσης του παραγωγού και φυσικά μη ανταπόκριση στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό ένας φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει τους αγρότες δυσχεραίνοντας την ήδη πολύ δύσκολη οικονομική τους κατάσταση και την επιβίωση τους.

Ερωτώ λοιπόν:

1) Δεν θα έπρεπε να έχετε ήδη προνοήσει, ώστε να υπάρχει ειδική ρύθμιση στο αγροτικό ρεύμα για να διακανονίζεται σε πολλές δόσεις, δίνοντας ανάσα στους παραγωγούς;
2) Δεν θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί η διακοπή του ρεύματος που αφορά αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση των παραγωγών;
3) Θα δώσετε επιτέλους φθηνό αγροτικό ρεύμα στους αγρότες, ως ένα σημαντικό κίνητρο ανάκαμψης του κλάδου, στον οποίο στηρίζεται μεγάλο μέρος της οικονομίας μας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: