Σελίδες

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Στη Λευκωσία η Κόλλια

Σαράντα χρόνια κατοχής είναι πολλά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως είναι καιρός για όλους, Ε/κ, Τ/κ και την Τουρκία, να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού...


Ο Πρόεδρος μιλούσε μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης που τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, που πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι «οι προκλήσεις δεν συνηγορούν υπέρ αυτού που δημόσια ισχυρίζεται η Τουρκία».

Αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τις νέες γενιές, τη διασφάλιση του μέλλοντος και της συνέχισης ύπαρξής στην πατρώα γη, λέγοντας ότι επιβάλλουν «για όσους τουλάχιστον μέχρι σήμερα αρνούνται να το δεχτούν – και εννοώ κατά κύριο λόγο την Τουρκία και κάποιους της τ/κ κοινότητας – ότι είναι η ώρα να σκεφτούμε θετικά και να δημιουργήσουμε αυτό που αξίζει στην πατρίδα μας, ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος, με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου, με διασφάλιση της προοπτικής για συνεργασία και προκοπή και ένα ασφαλές μέλλον».

Μίλησε εξάλλου και για τον ρόλο της Άγκυρας, λέγοντας ότι «θέλουμε την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα», καθώς, όπως είπε, δεν είναι με δηλώσεις καλής θέλησης ή προκλητικές και αρνητικές δηλώσεις που μπορεί να επέλθει λύση.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χρειάζεται γενναιότητα και αναγνώριση ότι δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου δήλωσε ότι κατά τη σημερινή μαύρη επέτειο «τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την ακεραιότητά της».

Αναφέρθηκε εξάλλου στην αποφασιστικότητα να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας Ελλάδας και Κύπρου για τον οριστικό τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επανένωση του νησιού σε μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Είπε εξάλλου ότι το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου είναι αρραγές, ο συντονισμός και η συνεργασία είναι πλήρης σε όλα τα μέτωπα και ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για την τελική δικαίωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 8.00πμ και ακολούθως τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στη παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, συγγενών των πεσόντων, ξένων διπλωμάτων και πολιτών.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών ενώ στεφάνι στο μνημείο όσων έπεσαν στους αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας, η εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής των Ελλήνων Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: