Για τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπόλαρης σε εκδήλωση με θέμα τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 στο POLIS CAFE.
Κάνοντας αναφορά στην....
ετυμολογία των λέξεων Πόλις και πολίτης ο βουλευτής Σερρών και επικεφαλής της παράταξης Μέτωπο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επεσήμανε την αντίθεση ανάμεσα στην προσέγγιση του ζητήματος από τη σκοπιά της κεντρικής δομής εξουσίας και αυτής που έχει ως σημείο αναφοράς τον πολίτη. Η πρώτη προσέγγιση είναι σύμφυτη με το παραδοσιακό σύστημα αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, ενώ η δεύτερη που έχει ως ιστορικό προηγούμενο τη γένεση της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα βάζει στο επίκεντρο της αναζήτησης τον πολίτη. Απότοκος της πρώτης προσέγγισης είναι η αντίληψη, κυρίαρχη στην αυτοδιοίκηση που θεωρεί ότι αποτελεί ένα μικρόκοσμο της κεντρικής εξουσίας ως προς τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης.
«Στη χώρα μας έχει θεσμοθετηθεί προσχηματική τοπική διοίκηση που ονομάζεται αυτοδιοίκηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης και έχει ως άλλοθι νομιμοποίησης για μια τετραετία την ψήφο των πολιτών. Αυτό που χρειάζεται τόνισε είναι να βάλουμε στο επίκεντρο του πολιτικού μας λόγου, ως πολίτες, θεσμούς συμμετοχής του πολίτη – μέσω της λογοδοσίας, του δημόσιου ελέγχου, δημοψηφισμάτων, προγραμματισμού των έργων από τους πολίτες που ξέρουν ποιο είναι το πρόβλημα και ποιες είναι οι ανάγκες του τόπου. Διαφορετικά παρατήρησε πως μεταφέρουμε τη λογική, το μοντέλο, το σχέδιο της κεντρικής κυβέρνησης πιο κάτω. Ζητήματα όπως αυτά του δημόσιου χώρου μόνο με την αναφορά στο κοινό των πολιτών μπορούν να έχουν μια αποτελεσματική και ουσιαστική διαχείριση. Συνέπειες της αντίληψης που επικράτησε είναι η καταστροφή του δημόσιου χώρου με το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η μόνη χώρα που έχει καλύψει ρέματα και ποτάμια με αισθητικό κάλλος και ιστορική αξία. Εξάλλου, τόνισε ο κ Μπόλαρης όλα τα προηγούμενα χρόνια με τον πακτωλό χρημάτων που κατασπαταλήθηκε χωρίς να βελτιώσει την ποιότητα ζωής η αυτοδιοίκηση μιμούνταν τις πρακτικές μιας κεντρικής εξουσίας που στήριξε την ανάπτυξη του τόπου σε ένα στρεβλό διοικητικό και παραγωγικό πρότυπο. Τις συνέπειες αυτού του προτύπου βιώνουμε σήμερα, γιατί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το σύμπτωμα μιας βαθύτερης αιτίας. Ευθύνη των δημοκρατικών πολιτών, κατέληξε ο Μάρκος Μπόλαρης είναι να ξαναδούμε τη χώρα μας μέσα από αυτό που συγκροτεί τους πυλώνες της δημοκρατίας: τη δημόσια αναφορά, δηλ. τους πολίτες και την ισχυροποίηση, σεβασμό των θεσμών. Το έλλειμμα δημοκρατίας που βιώνουμε στις μέρες μας είναι αυτό επέφερε και την απαξίωση των θεσμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου